16-4-2024

Caravan, camper of trailer uit de stalling?

Check dan eerst je banden voordat je de weg opgaat.

Feit: door het stilstaan beschadigen je banden

Het grootste deel van het jaar staat je caravan, camper of trailer in de stalling en dus stil. Veel automobilisten denken dat je banden door dit stilstaan niet beschadigen. Niets is minder waar. Grote kans dat je banden vlak afgesleten, uitgedroogd of op een andere manier beschadigd zijn. Ga je hiermee de weg op, dan loop je een groot risico op een klapband. 

Voorbeelden van bandbeschadigingen


Carvanband met verouderingsslijtage




Op beide banden zie je kleine gevaarlijke verouderingsbarstjes in het profiel en op de zijkant van de band. Als je deze over het hoofd ziet, is de kans op een klapband groot.


Check je banden op beschadigingen

Bandenrubber droogt na verloop van tijd uit. Ozon, UV-straling en hoge temperaturen zijn de boosdoeners. Een caravan staat tijdens de vakantie vaak de hele dag in de brandende zon. Grote kans dat je banden hierdoor beschadigd zijn. Dat kan je zien aan kleine droogtescheurtjes in het profiel of op de zijkant van de band. Ook door het lange stilstaan in de stalling slijten je banden vaak, maar dan op één plek. Gevolg: een vlakke band en vervelende trillingen als je rijdt. Laat daarom je banden even goed controleren voordat je op weg gaat!

Check de profieldiepte

Met een profiel van 1,6 mm heeft een band bij hoge snelheid nauwelijks meer contact met het wegdek. Je banden kunnen het water op de weg niet meer goed afvoeren, je auto begint te glijden en wordt onbestuurbaar. Dit wil je niet als je met je caravan, camper of paardentrailer op de snelweg rijdt. > Lees meer over hoe je aquaplaning kan voorkomen.

Check de bandenspanning

Rubber is poreus. Een band verliest daardoor 0,1 bar spanning per maand. Als je met onderspanning rijdt, dan vervormt je band en heb je minder grip op de weg. Ook verbruik je meer brandstof, slijten je banden sneller en is het slechter voor het milieu. Pomp daarom regelmatig - liefst één keer per maand - je banden op. Lees ook eens > deze tips hoe je je bandenspanning op peil kan houden. 

Veilig op weg: 5 tips

  1. Check je banden of laat ze controleren
  2. Check het maximale draagvermogen
  3. Verdeel de lading van het voertuig gelijkmatig
  4. Dek de banden op de camping af, zodat ze niet de hele dag in de zon staan
  5. Verhoog de bandenspanning tot max 3,5 bar als je voertuig de stalling weer ingaat.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over Caravan, camper en trailer banden? Neem dan gerust > contact met ons op of kom langs! De koffie staat klaar.

Bezoek ook onze pagina Camper & caravan banden

> Camper & caravan banden

 

bron: bandveilig.nl