16-4-2024

Checklist: veilig rijden in de winter

Veilig rijden in de winter is vooral een kwestie van goede voorbereiding. Met deze checklist wordt dat een fluitje van een cent.

Winter- en zomerbanden zijn speciaal ontwikkeld voor de seizoenen. Het rubber van een winterband is bijvoorbeeld zachter. Hierdoor heb je meer grip in de winter. Wissel daarom twee keer per jaar, dan ben je altijd goed voorbereid op alle - vaak onverwachte - weersomstandigheden.
Een goed moment om te wisselen is het ingaan van de zomer- en wintertijd.

De twee belangrijkste voordelen van winterbanden

1.Met winterbanden heb je een betere remweg, bij sneeuw én regen
Het rubber van een winterband is zachter. Dit zorgt bij lagere temperaturen voor extra grip. Op een besneeuwde weg is de remweg meer dan de helft korter dan bij zomerbanden. Dit betekent dat je bij een snelheid van 50 km/u maar liefst 28 meter eerder stilstaat. Op nat wegdek is de remafstand met winterbanden ook korter. Bij een snelheid van 100 km/u sta je 4 meter eerder stil dan dezelfde auto op zomerbanden. Dit kan dus net het verschil betekenen tussen wel of geen aanrijding.

2.Met winterbanden heb je meer grip
In het profiel van een winterband zitten zogeheten lamellen. Dit zijn kleine inkepingen en werken als een soort 'grijpers' op de weg. Hierdoor heb je meer grip bij remmen en optrekken op bijvoorbeeld sneeuw.



Checklist

Zorg dat je auto winterklaar is
Goede winterbanden zijn natuurlijk een must. Maar denk er ook aan je accu te testen voordat het koud wordt. Zorg voor voldoende antivries in het koelsysteem en vergeet de ruitenspoeiervloeistof niet bij te vullen met antivries ruitenvloeistof. Let ook op dat je ruitenwissers goede rubbers hebben, voorkom dat deuren dichtvriezen en smeer deurrubbers op tijd in met bijvoorbeeld een siliconenspray. En ga niet met een bijna lege benzinetank de weg op.

Haastige spoed…
Als het regent of sneeuwt ontstaan vaak file’s. Check daarom van tevoren de weersvoorspellingen en houd rekening met extra reistijd. Houd bij slecht weer meer afstand dan anders en kijk ver vooruit. Trek rustig op, stuur rustig, rem niet plotseling en stuur bochten niet te scherp in. Gaat het ijzelen? Neem geen risico en blijf dan gewoon thuis.

Check je bandenspanning
Rubber is poreus. Je banden verliezen dus geleidelijk aan lucht. Als je banden te zacht zijn, heb je minder grip en een langere remweg. Daarnaast slijten je banden sneller en kost het je meer brandstof. Controleer daarom iedere maand je bandenspanning.

Blijf ook met winterbanden alert!
Pas je snelheid aan aan de weersomstandigheden en denk niet: “Mij kan niks gebeuren, want ik rijd op winterbanden”. Houd er rekening mee dat als je de snelheid verdubbelt, de remweg verviervoudigt. Dit geldt niet alleen bij sneeuw. Ook bij regen moet je je snelheid aanpassen om aquaplaning te voorkomen.

Let op bij bruggen, tunnels en verschillend asfalt
Bruggen, tunnels en wegen die in de schaduw liggen, kunnen verraderlijk glad zijn. Ook overgangen in verschillende soorten asfalt zijn gevaarlijk. Als je van ZOAB-asfalt naar normaal asfalt gaat, dan kan het zicht door het opspattende water ineens veel minder worden. Ook wat ouder asfalt is vaak gladder.

>> lees meer over winterbanden

Interesse in winterbanden?

ga naar overzicht winterbanden