16-4-2024

Veilig op vakantie

Banden voor recreatievoertuigen hebben veel te verduren...



Stalling en bandenslijtage

Het grootste deel van het jaar staan je caravan, camper of aanhangwagen in de stalling en dus stil. Dit wil niet zeggen dat je banden dan niet slijten. Sterker nog, door het stilstaan ontstaat er juist slijtage aan je banden. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten voordat je de weg opgaat.

Bandenslijtage door verkeerde bandenspanning

De juiste bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid op de weg en de levensduur van de band. Bij een verkeerde bandenspanning kunnen banden tijdens het rijden oververhit raken. De kans op een klapband is dan groot. Laat je banden vóór vertrek controleren.

TIP: Schaf een bandenspanningcontrolesysteem (TPMS) aan voor je caravanbanden. Vraag ernaar bij de balie.

Profiel is vlak afgesleten op één plek (flat-spotting)

Doordat je caravan, camper of aanhanger in de stalling stilstaat, wordt je band slechts op een klein gedeelte belast. Dit veroorzaakt een vlakke kant op je band. Dit merk je aan vreemde trillingen bij het rijden. Laat je banden voor de zekerheid controleren door ons.

TIP: Verhoog de bandenspanning tot max 3,5 bar als je voertuig de stalling ingaat.

Kleine droogtescheurtjes in de band

Bandenrubber droogt uit. Niet alleen door ozon, ook door UV-straling en hoge temperaturen. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in de band. Controleer je banden ook hierop voordat je de weg opgaat. Zitten er scheurtjes in je profiel? Rijd dan even langs voor een bandencontrole.

TIP: Stal je aanhangwagen, caravan of camper koel en zorg voor ventilatie. Dek ook je banden af tegen de zon met een stuk karton.

Leeftijd van een band

Na 6 jaar neemt de kans op uitval van de band sterk toe. Ook al 'rijdt' de band weinig kilometers. Na tien jaar kan de band er op het oog zelfs nog prima uitzien, maar schijnt bedriegt soms. Juist daarom is het van groot belang om de banden bijtijds goed te laten controleren en zo nodig te vervangen.

Hoe herken je de leeftijd van een band?
Op de band staat een DOT-code. De laatste vier cijfers staan voor de productiedatum. Zo betekent 3209: de 32e week van 2009. Bij een band van voor 2000 staan er slechts 3 cijfers. 

Welke band ?

Tot een maximumaslast van 1.200 kg kun je volstaan met normale personenwagenbanden. Boven de 1.200 kg heb je versterkte personenwagenbanden of bestelwagenbanden nodig. Deze banden hebben een grotere karkassterkte en hogere bandenspanning. Daarnaast zijn deze banden minder gevoelig voor zijwind en veroudering.

TIP: Verdeel lading gelijkmatig en volgens de voorschriften. Dan voorkom je overbelasting van één van de banden.

 

We hebben een overzicht voor je gemaakt met geschikte caravan & camper banden.

Overzicht Camper & Caravan banden >